livetogkampen

22 juli…

Så er ett år gått siden den fryktelige dagen da terroren virkelig rammet Norge. Da vi så smertelig fikk erfare at vi ikke lever på en øy for oss selv, skjermet for all ondskap..

Nåja, vil noen si, en del av oss har vel smertelig fått erfart hva ondskap er før også, og det er jo sant. Enkeltmennesker har jo opplevd at andre mennesker har gjort dem vondt. Virkelig vondt. Og enkeltmennesker har fryktet for sitt liv, og sågar mistet sitt liv, på grunn av andre menneskers onde handlinger.

Men som land har vi ikke opplevd noe sånt. Iallefall ikke siden krigens dager. Og som land er vi berørt. Som land sørget vi sammen ifjor. Som land minnes vi sammen idag. Og som land vil vi fortsette å huske og minnes dette i flere ti-år fremover. 

De overlevende og de pårørende er selvsagt mest berørt. De har også den sterkeste sorgen. Selvsagt. Den vil vel heller aldri ikke gi seg, men dempe seg, smått om senn.

For meg, og for mange andre Orkdalinger har 22 juli et navn og et ansikt : Sondre Kjøren.. Og tankene mine går mest av alt til mamma Nina og pappa Jan-Erik denne dagen, og til Sondres brødre og resten av hans familie. Rundt om i Norge har nok 22 juli mange ansikt og mange navn…

Selv har jeg vært på minnekonsert i Aure kirke. Jeg er jo enda hos Hilde, og hun spilte i kirka idag. Det ble en fin konsert,  verdig..

Så har jeg sett litt på tv`n.. Flott å se hvor mange mennesker som samler seg. Og den lille gutten som hadde bursdag i dag. Født 22 juli, ifjor. Fødselsdager skal også feires. Selv om de er født 22 juli, er dagen deres også en gledesdag. De er født, livet skal feires <3<3<3

Og midt oppe i dette tenker jeg: At dette var forferdelig. Alt det som hendte ifjor var forferdelig. Og psykologer og psykiatere snakket seg varm om traumer og traumebehandling. Og selvsagt, det er mange med traumer etter 22 juli. Traumer som skal behandles. Og det er flott at det blir rettet oppmerksomhet mot dette og at de får profesjonell hjelp. 

MEN.. Jeg skulle ønske det ble rettet mer oppmerksomhet mot alle barna som lever i traumeskapende omgivelser hver dag. At det blir satt MER fokus på overgrep. At det blir mindre tabu og skambelagt.

I Norge sier statistikken at  ca hver femte jentebarn og ca hvert tiende guttebarn under atten år blir utsatt for overgrep.

Ca 19% jenter og ca 9% gutter under atten år blir utsatt for overgrep av mennesker i nære relasjoner.. 

22 juli var forferdelig, men det var en dag med traume, (Selvsagt grusomt, og jeg forringer ikke traumene deres), men det finnes barn som må overleve flere ÅR med traumer. Sett søkelyset på disse også. Tør å snakke om det. Tør å spørre. TØR Å SE. Tør å gripe inn.

Landsforeningen for seksuelt misbrukte og deres pårørende har egen side på facebook. Jeg oppfordrer alle til å gå inn å like siden; https://www.facebook.com/pages/Bl%C3%A5lys-Stopp-seksuelle-overgrep/373272746060935?ref=ts

Stopp overgrep har også egen side, og jeg gir dere samme oppfordring her; 

https://www.facebook.com/stoppovergrep.no

 

Reklamer

Single Post Navigation

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: